Conceptul de Native Advertising (publicitate nativă) a apărut la începutul anilor 2010, urmând ca în 2014 să fie recunoscut și definit de IAB (Interactive Advertising Bureau). De atunci, a devenit tot mai popular în rândul specialiștilor în marketing, urmând să se înregistreze creșteri importante ale bugetelor cheltuite pe astfel de reclame.
Native Ads este o formă de publicitate platită care îmbracă exact forma vizuală a fiecarui suport de conținut în care este publicată. Aceasta este compusă în general dintr-o imagine, titlu și o scurtă descriere.
IAB evidențiază cinci formate de anunțuri native care sunt întâlnite frecvent în peisajul advertising-ului online:
Acestea au design diferit de cel al suportului de conținut în care este publicat, însă au ca element comun contextul, reclamele fiind în concordanță cu conținutul editorial.
Ad-urile native sunt evidențiate în general cu “Sponsored by…” sau “Recommended”, însă se integrează atât de bine în vizualul paginii încât utilizatorii le percep de foarte multe ori ca fiind element din site-ul sau platforma în care este afișat.
Studiile de urmărire a distribuirii atenței în cadrul unor pagini web indică faptul că utilizatorii sunt mult mai atenți la elementele native din site, inclusiv la anunțurile publicitare native. Ei au acordat cu 53% mai multă atenție reclamelor native comparativ cu bannerele tradiționale de tip Display.
86% dintre consumatori au ajuns să ignore aproape total conținutul bannerelor tradiționale, rata de implicare fiind de sub 0,1%. Fiind o sursă importantă de venit pentru foarte mulți publisheri, volumul bannerelor Display ajunge uneori să fie egal sau chiar mai mare decât conținutul editorial, lucru care afectează negativ experiența consumatorilor. Pentru a scăpa de tot acest “zgomot”, mulți aleg să folosească ad blocker.
Valorile consumatorilor în online se schimbă rapid, ceea ce, în mod evident, determină advertiserii să se adapteze. Publicitatea nativă a fost creată ca o soluție pentru neplăcerile cauzate de bannerele intruzive și perturbatoare pentru experiența utilizatorului.
Fie că vorbim despre un brand consacrat sau de unul la început de drum, promovarea este esențială pentru succesul oricărui tip de business.
Chiar dacă la nivel individual toți fugim de reclame (schimbăm canalul când apar la tv, folosim adblockere și chiar ne-am “instruit” creierul să nu le mai acorde importanță indiferent de mediul în care le întâlnim), acestea aduc in continuare rezultate, iar spre deosebire de alte tehnici de promovare, rezultatele lor pot fi foarte bine măsurate și putem înțelege cu exactitate ce funcționează și ce nu pentru business-ul nostru.
Ținând cont de rata de implicare a utilizatorilor vis a vis de reclamele native, acestea sunt recomandate în special în campaniile de brand awareness. Prin intermediul unei astfel de campanii, poți informa oamenii cu privire la existența brandului tău și le poți stârni curiozitatea în ceea ce privește produsele sau serviciile oferite. Totodată, printr-o campanie de awareness bine facută poți îmbunătăți procesul de vânzare și te poți poziționa în fața concurenței.
Reclamele native sunt în același timp o sursă importantă de trafic relevant pentru site-ul business-ului tău, trafic pe care ulterior îl poți remarketa în diferite alte tipuri de campanii.
Pentru ca o campanie de native să genereze cele mai bune rezultate trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
Cine este clientul tău? Care-i sunt interesele și pasiunile? Ce fel de conținut online consumă?
Odată ce ai raspuns acestor întrebări, îți va fi foarte ușor să stabilești unde ar trebui să fie prezent brandul tău pentru a veni în întampinarea potențialilor clienți. Fă o lista cu principale subiecte de interes pentru consumatorul tău și caută site-urile si blog-urile care abordează temele respective.
Fie că vorbim despre o reclamă cu focus pe brand awareness sau pe vanzarea unui produs sau serviciu, mesajul si imaginea sunt principalele elemente de care depinde succesul campaniei tale.
Alege o imagine care captează atentia, dar care este totodată relevantă pentru obiectul promovat și în concordanță cu imaginea generală a brandului.
Mesajul ar trebui sa fie cat mai concis, să ofere o informație valoroasă utilizatorului și mai mult decât atât, să stârneasca interesul vis a vis de obiectul promovat.
Ai reușit să-i atragi atenția și să-i stârnești interesul, însă acum urmează partea în care trebuie să caștigi încrederea consumatorului. Experiența pe care o are acesta cu site-ul tău are o influență puternică asupra deciziei lui de cumpărare, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că va gasi aici toate informațiile de care are nevoie, iar procesul de navigare este unul intuitiv și plăcut. Pagina în care este redirecționat utilizatorul odată ce a dat click pe reclama nativă trebuie să vina în completarea mesajului promovat, altfel șansele ca el să plece imediat din site sunt foarte mari.
AdUnity a dezoltat tehnologia AUX prin care advertiserii (agenții, branduri, ONG-uri, etc.) pot câștiga vizibilitate în rândul consumatorilor, oferind totodată publisherilor (proprietarilor de site-uri și blog-uri) o modalitate de a-și monetiza conținutul creat.
Rețeaua de publicitate online AdUnity AUX (RO) înglobează aproximativ 100 de site-uri și blog-uri românești (aproximativ 7 milioane utilizatori unici lunar) în cadrul cărora sunt disponibile o serie de formate media non-intruzive: display, video și native ads.
Native Ad-ul AdUnity este singurul format media din peisajul advertisingului online românesc care pe lângă awareness și performance, conține și o componentă SEO.
Totodată, nativul AdUnity are o rată mare de vizualizare datorită tehnologiei de predicție a interacțiunii user-ului cu conținutul web (reclama se afișează în ecranul în care se află utilizatorul) și a integrării perfecte în site (reclama ia forma exactă a unui element din pagina web în care se afișează).
Pentru mai multe detalii legate de promovare sau monetizarea unui site contacteaza-ne si iti vom raspunde cat de repede: