La inceputurile advertising-ului online au fost Search-ul si Display-ul, Anunturile text google, apoi au aparut Mobile ads 300×50, iar acum toata lumea se uita la reclame Video sau din ce in ce mai multe reclame au continut video. Haideti sa vedem ce reprezinta aceste keyword-uri atat de intalnite in lumea advertising-ului digital.
Display-ul reprezinta publicitatea prin imagini, texte, flash-uri si video-uri afisate in anumite zone ale web site-urilor, cu preponderenta in locuri bine stabilite si remarcate de toata lumea: in partea de sus, sub meniuri sau deasupra (billboard, top), in lateralul site-urilor sub forma unor patrate (rectangle, mpu, box), sau cate o imagine de toata frumuseatea care ne acopera din cand in cand tot ecranul (interstitial). Au mai fost si po-pup-uri si pop-under-e, dar epoca lor a disparut odata cu aparitia politiei browser-elor – pop-up blocker-ele – exista si in ziua de azi insa, fraudulos am spune, cu totii mai dam un click pe link-urile in anumite site-uri si pe langa pagina dorita ni se mai deschide o alta pagina/tab ce contine reclame (pop-up/under).
Pe langa display o zona importanta este reprezentata de Search ads, anunturi text care apar in pagina faimosului motor de cautare inaintea rezultatelor, legate de termenii cautati (ai cautat televizoare probabil ca vei vedea anunturi cu televizoare de vanzare). Google a devenit bogat prin Search ads, iar apoi prin „anunturile google”, pasul urmator – reclame text (tip classified ads) care apar pe site-urile partenere inscrise in reteaua lor (acele reclame text care de obiceai apareau in grupuri de cate 3-4, nu prea se mai poarta zilele acestea).
Piata s-a impartit, publisherii locali medii si mari s-au concentrat pe display, pret unitar mare – vanzare directa catre advertiseri, publisherii si site-urile mici fara echipa de vanzari s-au inrolat in Google ad network, aceasta devenind intre timp cea mai mare retea de publicitate online din lume, atragand majoritatea advertiserilor prin vanzarea la click (CPC) a spatiilor site-urile inscrise.
O diferenta importanta intre cele doua este stabilirea pretului pentru afisare, „display”-ul se tranzactiona la CPM (una mie afisari), pe cand anunturile search/text google se cumparau la CPC (cost pe una bucata click).
In ultimii ani ambele sisteme au adoptat ambele metode de vanzare, CPM si CPC (impachetate in diferite forme de marketing), important si momentul in care Google a inceput sa vanda catre advertiseri si la CPM, prin extinderea formatelor disponibile in retea. Probabil ca nu va este strain termenul GDN, Google Display Network.
Apoi a aparut termenul de „performance”, advertiser-ii cumparand doar click-uri, potentialii cumparatori ajungand direct pe site-urile lor in urma cheltuielilor cu reclama. Display-ul este asociat cu awareness-ul, raspandirea mesajului publicitar prin vizualizare, pe cand performance-ul se cuantifica prin ratele de click pe reclame, si mai apoi prin ratele de conversie pe site-urile advertiserilor.
Ca o rafinare a performance-ului a aparut Conversion-ul (conversion marketing), reclama platindu-se doar in urma unei actiuni explicite facuta de consumator (o achizitie online, completarea unui formular samd). Au aparut astfel retelele de afiliere (Affiliate marketing), care tot advertising fac, doar ca la pret de CPL (cost per lead, conversie). Advertiser-ii platesc reclama doar la conversie (si nu la click sau afisare), iar pretul poate fi fix pe conversie sau procent din valoarea vanzarii facuta in urma reclamei.
Intre timp progresul si cresterea capacitatilor de transport, a vitezelor de transfer si navigare, a facut ca continutul video sa cresca exponential, iar reclamele au inceput sa fie promovate in interiorul video-urilor, dar si sa contina content video in loc de imagini, text sau flash.
In mod natural, in ultimii ani smartphone-ul a preluat conducerea in utilizarea si navigarea pe internet, iar mobi site-urile au depasit ca trafic desktop-ul, ruland si ele reclame, mobile ads, si preluand in mare parte comportamentul device-urilor fixe de tip desktop (exista insa unele limitari legate de capabilitatile tehnice ale browser-elor ce ruleaza pe telefon dar si legate de user experience-ul navigarii web pe mobil – ecran mic). O alta zona este cea a aplicatiilor mobile, aceasta pozitionandu-se separat de mobi web (site-uri pe mobil) in sensul ca reclamele in-app sunt vazute ca o categorie separata din cauza mediului in care ruleaza (cu totii cred ca am vazut reclame in timpul utilizarii unei aplicatii mobile sau a unui joc instalat din appstore sau googleplay).
Deci avem publicitate Display si Performance pe desktop, mobil si in aplicatii mobile, tranzactionata la CPM, CPC sau CPL. Plus combinatii intre ele, si nu in ultimul rand ad-urile video.
Zona de Video este si ea destul de diversa: putem avea display ads cu continut video, sau ad-uri video (spot-uri) in content video (terminologia este in-stream linears – reclame video care ruleaza in timpul vizionarii unui video – vezi youtube ads). Sau combinatii de 3 luate cate 2: reclame text/imagine in continut video (in-stream non linears), sau reclame video in continut web (out-stream-in-read – reclame video care apar in continutul unui articol).
Si nu am terminat: nevoia de schimbare, acomodarea si chiar respingerea display-ul din cauza agresivitatii reclamelor au dus la aparitia Native-lor, reclame integrate total in continutul site-urilor, native ads luand forma si aspectul unui headline de stire de exemplu sau al unei alte forme de continut (native-le sunt ad-uri compuse in general dintr-o imagine, titlu si o scurta descriere, toate acestea adaptandu-se stilului de afisare specific fiecarui site).
Sa vorbim un pic si de Flash si HTML5, adica de suportul si tehnologiile prin care ad-urile prind viata, se animeaza, capteaza atentia! Daca acum ceva timp majoritatea celor display erau facut in Flash si rulau in browser prin intermediul extensiei Adobe Flash, mai nou suportul tehnic la moda este HTML5. Acesta a devenit regula pentru mai toate ad-urile online, permitand animatie, video, interactiune cu user-ul samd. De retinut este faptul ca aceeasi creatie HTML5 poate rula atat pe desktop, cat si pe mobil (sa nu uitam ca Flash-ul nu exista pe mobil – pentru desktop si mobil erau necesare versiuni diferite ale aceluiasi ad – in general in epoca de inceput pe mobil se puteau rula doar ad-uri simple de tip imagine sau text). Va urma…