Categorii: Blog

Termeni folositi in publicitatea online

E bine de stiut cum functioneaza publicitatea online,  din punct de vedere tehnic, din punct de vedere comercial, cine sunt player-ii implicati, cine vinde, cine cumpara, cine plateste, pe cine, cum si de ce. Evident, si cum se desfasoara tehnic intreg procesul.

Haideti sa vedem cativa termeni folositi in industrie.

Device: suportul hardware pe care se vizualizeaza continutul online, calculator, laptop, telefon (smartphone), tableta samd.

Browser: aplicatia/programul prin care user-ul acceseaza pe un device o pagina web: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari etc.

Ad server: serviciu sau aplicatie folosita pentru gestionarea (afisare, contorizare) reclamelor in paginile web ale unui site. „Ad server”-ul este o notiune destul de larg folosita, exista o multitudine de fatete ale acestuia, in functie de tipologia utilizarii si a entitatii care il foloseste: ad server for publisher, ad server for advertiser samd. DoubleClick for Publishers, OpenX,  AdZerk, AdTech, AdUnity, SmartAdServer, AdOcean, AdForm samd.

Aici cativa playeri ce furnizeaza tehnologie ad server in piata RO: Google DFP, AdUnity – AdServing Factory, AdOcean – Gemius, Smart Ad Server, Sizmek samd.

Page impression = Afisare de pagina: reprezinta o masura a numarului de vizualizari ale unei singure pagini web pe un anumit device. Este un indicator folosit in serviciile ce masoara traficul online al site-urilor, vezi google analytics, trafic. ro, brat/sati samd.

Ad impression = Afisare reclama: reprezinta o masura a numarului de vizualizari ale unei reclame in cadrul vizualizarii unei pagini web. La o afisare de pagina web putem avea mai multe ad impressions.

Unique user = Utilizator unic: utilizatorul numarat o singura data indiferent de cate ad impressions a inregistrat intr-o anumita perioada de timp (1 zi sau toata durata unei campanii, daily unique sau absolute unique). Identificarea se face dupa IP sau alti indentificatori stocati in browser-ul utilizatorului in cookies sau local storage, specifici fiecarui ad server.

Session: o serie de Page impressions consecutive facute de un Unique user la intervale mai mici de 30 de minute. Adica browsing pe un site cu schimbarea unei pagini in mai putin de 30 de minute.

Click: masura numarului de click-uri date pe o anumita reclama, raportat la ad impressions masoara interesul  pentru o anumita reclama.

CTR% sau click-through rate: procentul de click-uri fata de ad impressions. Indicator ce masoara interesul direct fata de continutul reclamei.

Conversion: masurarea unei actiuni facuta in urma vizualizarii sau click-ului pe o anumita reclama. Actiunea masurata poate fi definita liber intre parti, incepand cu adaugarea in cart a unui produs, inregistrarea pe un formular de inscriere la un concurs sau finalizarea unei comenzi online.

Conversion rate%: procentul reprezentat de numarul de conversii fata de numarul de click-uri.

Ad view: vizualizarea in viewport a unei reclame timp de cel putin 2 secunde (viewport = portiunea de pagina web vizibila user-ului la un moment dat pe ecranul device-ului – o pagina web se poate intinde pe multe ecrane, trebuie sa scrollezi cateva ecrane pentru a citi tot continutul paginii).

View rate%: procentul reprezentat de numarul de Ad views fata de numarul de Ad impressions facute de o anumita reclama.

Mai mentionam aici un lucru destul de important: Ad impression este masurat in momentul in care fisierele media ale reclamei (imagini, flash etc) au fost introduse in continutul paginii in pozitia alocata pentru afisare (sus, jos, in coloana dreapta, in articol – billboard, top, primul rectangle, halfpage, sky, footer etc.). Asta nu inseamna neaparat ca ad-ul a fost vazut sau va fi vazut de utilizator. De exemplu, este posibil ca pozitia respectiva sa fie plasata spre finalul continutului web, care pe device-ul user-ului se intinde pe 5 ecrane, user-ul citeste continutul partial, primele 2 ecrane, apoi da click pe alt link sau se intoarce in pagina anterioara. In acest caz in care avem 1 Ad impressions masurat si niciun Ad View. Notiunea Ad view / Real view a fost introdus de cativa ani, ca o masura de control a fraudei si a afisarilor (impressions) inregistrate in pagini false, locuri ascunse in pagina web sau alte zone create special in acest scop. Mai precis nu tot ce se rapoarteaza ca Ad impressions este si vizualizat in realitate. la inceputuri se presupunea ca 1 Ad impression = 1 Ad view, insa timpul si evolutia tehnologiei (cresterea complexitatii mediului online) au schimbat destul de simtitor lucrurile. Intr-un post viitor vom analiza din punct de vedere tehnic cum se masoara in realitate in browser ad impressions, clicks si real view.

Share
AdServing Factory

+15 ani impreuna in computer tehnology, digital marketing si servicii publishing. Experienta in tehnologie ad serving, Google DFP/AdX/DCM, openRTB, full stack, ad exchange, monetizare.

Nu se mai poate comenta.